Jocul in aer liber: Beneficii pentru dezvoltarea copilului

Jocul in aer liber: Beneficii pentru dezvoltarea copilului

Copiii din ziua de azi petrec in medie sapte ore zilnic in fata electronicelor, cum ar fi televizorul, tabletele, laptopurile sau telefoanele. Nu se poate nega ceea ce arata statisticile – copiii de astazi tind sa schimbe jocul activ, in aer liber, cu un stil de viata mai sedentar, provocand consecinte grave asupra sanatatii si bunastarii lor generale. 

  Daca esti ca majoritatea parintilor, probabil ca stiai si tu de acest lucru si iti doresti ca  copiii tai sa aloce mai mult timp activitatilor in aer liber. Incurajarea copiilor sa petreaca mai mult timp afara si departe de tehnologie ii ajuta la bunastarea fizica si, de asemenea, sa-si imbunatateasca sanatatea emotionala si intelectuala. Fie ca este vorba de o excursie in parc de o excursie prin padure impreuna cu familia, nu se pot nega beneficiile jocului in aer liber pentru copii.

Beneficiile si importanta jocului in aer liber

  Beneficiile jocului in aer liber pentru dezvoltarea copiilor sunt vaste, atat in copilaria timpurie, cat si in anii de varsta scolara. Are un impact direct asupra greutatii copilului, a dezvoltarii imunitatii si a capacitatii de a-si dezvolta singur propriile bariere impotriva bolilor. Copiii care petrec mult timp activ in aer liber in primii ani continua, in general, sa faca exercitii regulate pe masura ce imbatranesc deoarece incurajarea jocului in aer liber la copiii mici ajuta la dezvoltarea unei atitudini sanatoase cu privire la mentinerea unui stil de viata energic la adulti.

Abilitati motorii imbunatatite

  Jocurile in aer liber dezvolta abilitatile motorii, inclusiv coordonarea, echilibrul si agilitatea prin numeroasele metode de joaca ce le provoaca muschii, oasele si rezistenta fizica. Cand copiii sunt afara, au spatiu pentru a alerga, a merge sau a sari, se pot catara in copaci sau se pot plimba cu bicicleta. Toate aceste metode de joaca duc la exersarea abilitatilor fizice, copiii intarindu-si corpurile si devenind mai increzatori in capacitatile lor. Pentru copiii care au o afinitate pentru sport, timpul petrecut in aer liber poate oferi, de asemenea, oportunitatea si spatiul de a exersa abilitati precum lovitura cu piciorul sau prinderea, dezvoltand abilitati necesare sportului favorit, fie el baschet, handbal sau fotbal.

Indicele de masa corporala inferior


   Obezitatea infantila poate fi combatuta prin jocuri si activitati in aer liber. Copiii care petrec mai mult timp jucandu-se afara au mai putine sanse sa fie obezi, deoarece isi canalizeaza energia prin joaca. Un studiu asupra copiilor de varsta prescolara a aratat o corelatie directa intre indicele de masa corporala al unui copil si perioada de timp in care sunt activi afara. Alte studii arata ca copiii cu prieteni apropiati carora le place sa se joace in aer liber au mai multe sanse sa petreaca timp afara. Prin urmare, incurajarea copiilor sa aleaga prieteni activi poate aduce si ea beneficii pe termen lung.

Sanatate generala imbunatatita

Limitarea riscului unui copil de a deveni obez are multe implicatii pe termen lung asupra sanatatii. Copiii obezi sunt expusi unui risc mai mare de probleme precum boli cardiovasculare, astm, diabet si apnee in somn. De aceea se recomanda pe cat posibil actvitatile in aer liber, la lumina soarelui, deoarece acestea imbunatatesc nu numai starea de spirit dar si intaresc sistemul imunitar.

Forta musculara imbunatatita

Cand iti impingi copilul intr-un leagan, toti muschii lui devin activi, in timp ce copilul isi da seama cum sa se tina, cum sa se ridice sau sa urmareasca miscarea leaganului. Desi majoritatea parintilor cred ca leaganul este o activitate monotona si repetitiva la locul de joaca, acesta ii ajuta pe copiii mici sa dezvolte forta musculara necesara unei bune dezvoltari. Jucariile de exterior, cum ar fi scuterele, trotinetele, bicicletele si chiar skateboard-urile necesita, de asemenea, ca cel mic sa isi foloseasca musculatura si implicit, sa si-o dezvolte sanatos.
Copiii se joaca diferit in diferite etape ale vietii. Nu te poti astepta ca un copil de 2 ani sa se joace la fel ca un copil de 6 sau 8 ani. Dar, chiar daca isi vor manifesta interese diferite in functie de stadiul lor de dezvoltare, copiii de toate varstele pot beneficia de joaca in aer liber. Intre 1 si 3 ani, majoritatea copiilor vor explora sau se vor juca singuri, dezvoltandu-si simturile si observand ceea ce este in jurul lor. Odata ce copiii trec in faza prescolara, la varsta de 3 pana la 4 ani, ei vor incepe sa dea semne de interactiune cu alti copii, de exemplu la locurile de joaca sau in parc. Apoi, odata ce copiii se duc la scoala, se poate observa o tendinta mult mai mare de a juca jocuri si de a organiza activitati impreuna cu alti copii, cum ar fi de-a v-ati ascunselea, alergatul pe culori sau alte activitati de acest gen in aer liber. In timp ce joaca in aer liber arata diferit pe masura ce copiii cresc si se schimba, parintii trebuie sa-si aminteasca ca toate jocurile si activitatile in aer liber sunt benefice copiilor.

Cum iti poti incuraja copilul sa se joace afara? 

Indiferent daca copilul tau are 2 sau 12 ani, este vital sa-l incurajezi sa petreaca timp departe de ecran, bucurandu-se de aer liber. Explorarea parcurilor si locurilor de joaca poate fi modalitatea cea mai buna de a-ti ajuta copilul sa se bucure petrecand timp afara, fie ca se joaca singur sau cu ceilalti copii. El nu va dori sa iasa afara daca crede ca este plictisitor si ca nu are ce face, asa ca starneste-i imaginatia oferindu-i lucruri distractive de facut, cum ar fi o vanatoare de comori, sau ofera-i alternative de jocuri de exterior.
Copiii nu se joaca doar pentru distractie; ei se joaca pentru a invata, asa ca beneficiile jocului in aer liber pentru dezvoltarea copiilor sunt infinite si acesta este totodata cel mai bun invatator pentru joaca celor mici.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!